Sunday, 21 July 2013

Cara Elak Serangan Gastrik

Gastritis terjadi akibat dinding permukaan di dalam perut seseorang individu itu telah terhakis oleh asid gastric iaitu asid yang dikeluarkan oleh perut untuk mencermakan makanan.Hakisan pada permukaan dinding perut ini bukan berlaku dalam masa sehari malahan mungkin mengambil masa berbulan-bulan atau bertahun-tahun sebelum seseorang itu mengalami symptom/tanda-tanda sakit perut di bahagian ulu hati.Antara tanda-tanda penyakit gastric/gastritis:

1) Sakit ulu hati

2) Rasa mual

3) Rasa perut kembunng

4) Kemungkinan pesakit juga akan muntah

Apakah punca penyakit gastritis/penyakit gastirkAntara punca penyakit gastritis adalah:

1) Pesakit tidak menjaga waktu makan dengan betul atau skip meal

2) Tekanan/stress

3) Pengambilan ubat-unat penahan sakit seperti ponstan dancoltaren dalam jangkamasa yang panjang4) Sejenis kuman iaitu Helicobacter Pylorii

5) Merokok

Jika saya telah mengidap penyakit gastric apa yang perlu saya buat ?

1) Makan sevara teratur

2) Elakkan makanan yang pedas dan masam

3) Elakkan minuman berkafein seperti kopi dan Nescafe

4) Mengawal stress dengan bijak5) Elakkan minuman berkarbonat6) Berhenti merokok

Apakah penyakit ini boleh dirawatPenyakit gastrik boleh pulih sepenuhnya jika perkara-perkara yang dinyatakan di atas di jaga sepenuhnya.Terdapat Vitamin dan Suplemen yang dapat membantu menyembuhkan Gastritis.Berikut adalah Vitamin dan Suplemen Semulajadi untuk merawat penyakit tertentu secara alami seperti Gastrik dan Peptic ulser.Product produck ini Natural,dan Non-GMO.Dihasilkan melalui penyelidikan yang rapi oleh para saintis Shaklee..
ESP (Energizing Soy Protein)
Protein merupakan keperluan asas sel. Untuk menggantikan sel yang rosak, pastinya memerlukan sumber protein yang baik dan mencukupi. Protein juga dapat meningkatkan ketahanan tubuh.


B-complex
B-complex terdiri daripada 8 kumpulan vitamin B dan hanya berfungsi dengan efektif apabila semua komponen hadir bersama. Vitamin b-complex bertindak sebagai ubat penenang atau anti-stress. Stress boleh menyumbang kepada terjadinya gastrik, jadi b-complex dapat membantu. Ia juga membantu pengeluaran antibodi. Gastrik mungkin terjadi disebabkan jangkitan, jadi untuk melawan jangkitan, antibodi yang cukup harus hadir.


Ostematrix
Ia mengandungi kalsium, magnesium, vitamin D dan mineral zink, tembaga dan manganese untuk membantu meredakan masalah gastrik.

No comments:

Post a Comment